Διπολική διαταραχή ή Μανιοκατάθλιψη;

Διπολική διαταραχή ή Μανιοκατάθλιψη; Είναι μία από τις διαταραχές της διάθεσης η οποία χαρακτηρίζεται από ακραίες συναισθηματικές περιόδους μανίας, υπομανίας και κατάθλιψης.
Η μανία και η κατάθλιψη αποτελούν τα δύο άκρα, τους δύο πόλους της διάθεσης γι’ αυτό και η διαταραχή ονομάζεται διπολική διαταραχή. Είναι μία διαταραχή που αντιμετωπίζουν σχεδόν ίδιο ποσοστό αντρών και γυναικών και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία.
Στις περιόδους των επεισοδίων μανίας οι θεραπευόμενοι μιλούν ασταμάτητα και πετάγονται από το ένα θέμα στο άλλο, παρουσιάζουν υπερβολικά καλή διάθεση, μεγάλη αυτοπεποίθηση, νιώθουν ότι έχουν υπερβολική ενέργεια  και ότι δε χρειάζονται ύπνο, είναι ευέξαπτοι, ξοδεύουν αλόγιστα, έχουν έντονη επιθυμία για σέξ κλπ. Στα υπομανιακά επεισόδια τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της μανίας απλά έχουν μικρότερη ένταση, είναι πιο ήπια.
Στις περιόδους κατάθλιψης από την άλλη οι θεραπευόμενοι αντιμετωπίζουν τα λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας συμπτώματα της θλίψης, της απόγνωσης, της αυτουποτίμησης, των ενοχών, της απώλειας του ενδιαφέροντος από δραστηριότητες που παλαιότερα έπαιρναν χαρά, την ανησυχία, την αδυναμία συγκέντρωσης, την αυπνία ή τον υπερβολικό ύπνο, τις αρνητικές σκέψεις κ.α.
Τα γονίδια και η κληρονομικότητα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της διπολικής διαταραχής.
Επιπλέον, στρεσσογόνες και τραυματικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα μία απώλεια κοντινού προσώπου, μία απόρριψη, μία αποτυχία καθώς επίσης και οι «κακές» συνήθειες όπως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή το αλκοόλ σε συνδυασμό με τη προδιάθεση μπορούν να ενισχύσουν τη τάση για παρουσίαση της διαταραχής.
Αν και η διπολική διαταραχή δεν είναι κάτι που περνά, τα συμπτώματα της μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με το συνδυασμό ψυχοθεραπείας και σωστής φαρμακευτικής αγωγής.

Share:

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *